Title Image
Home  /  Architecture   /  An extraordinary architecture guide for Niteroi Contemporary Art Museum

An extraordinary architecture guide for Niteroi Contemporary Art Museum

The Niteroi Contemporary Art Museum (MAC), is situated in Niteroi, Rio de Janeiro, Brazil. It was planned by the Brazilian planner Oscar Niemeyer, who worked with auxiliary architect Bruno Contarini. Since culmination in 1996 it has gotten one of Rio de Janeiro’s most popular milestones.

The flying saucer-molded innovator structure, which Niemeyer depicted as a ‘blossom developing from the stones’, is determined to a precipice side over a sea shore. Community is by means of an exquisite 98 m long twirling red-covered incline.

The Museum is 16 m in stature and comprises of a three-level dome, 50 m in breadth set on a 2.7 m width round and hollow base anticipating over a 817 sq. m reflecting pool.

The hexagonal fundamental lobby gives 400 sq. m of segment free presentation space. A round review promenade with windows calculated at 40-degrees, gives all encompassing perspectives on Sugar Loaf Mountain and the Guanabara straight.

The MAC assisted with making a little scope ‘Bilbao impact’, drawing in voyagers to this territory of Niteroi just because. In any case, it likewise got involved in a political outrage due to a disputable land obtaining and deal bargain.

The four-story-structure with 16 meters high and 50 feet in width ascends from the floor in a solitary tube shaped base and is recorded in a square of 2,500 m². A 817-square meter reflecting pool that encompasses the tube shaped base offers daintiness to the structure. The structure additionally has a winding incline that prompts its inside.

Situated over Boa Viagem Lookout, on Niterói’s seafront, the gallery, with its cutting edge façade, empowers guests to appreciate all encompassing perspectives from the patio just as from within through its immense glass windows that partition the structure on two strips. In the cellar is likewise a zone for capacity of books, a bar, an eatery and a theater for gatherings. Macintosh Niterói is expected principally to contemporary artwoks, all dated to the twentieth century, and has the second biggest assortment of contemporary workmanship in Brazil.

The round shape covers 50 meters in measurement and region of almost 2,000 square meters, and got heat treatment and waterproofing. The huge open air slope red solid leads the guest through 98 meters of free bends in space, to the contributions of the upper floors. The main floor entrance is the gathering and organization. Simply over the subsequent floor houses the focal display corridor encompassed by a glass roundabout gallery, additionally focused on presentations, totaling a territory of thousand square meters, where you can respect the all encompassing perspectives on Guanabara Bay.

The glasses of MAC were made only for the undertaking. Triplex are 70 cutting edges, 18 mm thick, in bronze shading. Each strip estimating 4.80 m high by 1.85 m wide.The outlines are 40 steel profiles and are slanted comparative with the even plane. Super-safe glass underpins weight identical to 20 individuals. The highest floor is likewise intended for displays. The floors were secured with 3,000 m² of blue rug.

Going down to the storm cellar, guests can discover an assembly room for 60 observers and the territory got ready for the café, where a dainty torn window on a level plane along the veneer gives a look at the excellence of Guanabara Bay. Furthermore there is the force place with 800 KVA, water siphons, two water stores with 6,000 m³ each.

The whole gallery was set by Anna Maria Niemeyer furniture plan. The auxiliary plan was responsible for Bruno Contarini engineer who worked with Oscar Niemeyer in numerous different works, including the progressive structure of the University of Constantine, Algeria.

The structure of the MAC is intricate because of the kind of work, free noticeable all around, with a solitary focal help and roundabout shape. It was intended to help a weight proportionate to 400 kg/m² and wind rates of up to 200km/h.

The ventures of natural lighting and great lighting are by Peter Gasper. In the focal show lobby, the light from the specialized light framework is used for encompassing lighting. The reflections on the dividers and the light from the bay window include the whole condition.

The equivalent happens on the highest floor. From inside the trim, framed the floor of the gathering with the roof, implies itself a circuitous light, which tenderly occupies the room.

Remotely, the landmark is lit up by 34 lights of airplane, introduced under the water surface in the historical center base . The lighting makes space pitch and accentuates the delicacy of the fundamental structure. Digressive light reaches out ridiculous and goes to paradise.

To guarantee the wellbeing of guests day and night, the incline that prompts the inside of the historical center has its framework outlined by a beam of light balizadora.